top of page
Поиск
  • Фото автораSunny Camp

Чому варто відправити дитину в табір: за і проти

Наскільки обгрунтовані батьківські страхи і побоювання відправляти дітей в табори? Чи варто розлучатися з дитиною на тривалий час? Якщо ви все ще сумніваєтеся, чи потрібно віддавати дітей на канікули в дитячий табір чи ні, розглянемо користь і шкоду табірних змін для школярів і підлітків.


Чому батьки не хочуть відправляти дітей в табір?


Найпоширеніші побоювання батьків з цього приводу грунтуються на боязні втратити контроль над дитиною. А саме боязнь того, що під час зміни чадо травмується або захворіє, потрапить під поганий вплив однолітків або буде кимось ображена.Все-таки в такій обстановці діти знаходять свободу від батьківської опіки, і хоча повністю передбачити не можна, як вони себе поведуть в незалежній «табірного життя», але вибрати оточення і умови для дитини в таборі можна. Тому до вибору дитячого табору варто підходити дуже відповідально: які умови перебування? Який контингент? Яка програма табірної зміни?


"Проти" таборів для дітей:

  • Ціна. Табір - альтернатива проведенню літніх канікул вдома або у бабусі в селі. Однак сучасні табори бюджетним варіантом дитячого відпочинку не можна назвати. Якщо ж ви знайшли дуже дешевий варіант, то будьте готовими до того, що дитину можуть очікувати некомфортні умови, поганий ремонт у кімнатах або недостатньо якісне харчування.

  • До речі, про харчування. На чаші «проти дитячих таборів» - адаптація до нового раціону. Дитина отримує додатковий стрес, коли переходить на інший режим харчування або продукти (що дуже актуально для таборів в інших регіонах). Хоча меню таборів, як правило, правильне: парові котлети, супи, каші, компоти і фрукти.

  • Психологічний дискомфорт. Перебуваючи в розлуці з батьками (якщо мова йде про цілодобові табори) або далеко від дому та друзів, деякі діти гостро відчувають нестачу спілкування з рідними, можуть плакати або хандрити. Але в той же час, правильна організація цікавого дозвілля може у повні компенсувати розставання, та й так, що дитині просто ніколи буде сумувати.

  • Ризик потрапити на некомпетентних вихователів і вожатих, від якого ніхто не застрахований. Багато батьків побоюються, що до дітей не буде належної уваги, тому вони можуть вплутатися в сумнівні розваги і небезпечні ситуації. Не завадить зайвий раз поцікавитися рівнем підготовки вихователів, вожатих і медперсоналу табору, куди ви хотіли б відправити школяра або підлітка.

  • Небажання дитини або батьків. У разі, коли ваш малюк з якихось причин категорично не хоче вирушати в дитячий табір (наприклад, якщо у вас вже був неприємний досвід поїздки в подібний заклад), то насильно змушувати малюка не потрібно. Хоча поїздка в дитячий табір - це цінний життєвий досвід для дитини і навіть пригода, якою не варто нехтувати.

Є кілька секретів, як швидко адаптуватися і подолати стрес перед поїздкою в дитячий табір:

  • якщо ви боїтеся відпускати дитину саму, ваше чадо - скромник і тихоня, то вмовте поїхати ваших друзів (однокласників, сусідів, родичів);

  • уважно вивчіть програму табору і підготуйте дитину до того, чим саме вона буде там займатися;

  • розкажіть про можливості і вигоди для школяра або підлітка, які він може отримати (нові знайомства, нові місця, самостійність та ін.);

  • якомога раніше, перед заїздом, прибути в табір, щоб познайомитися з дітьми та наставниками, а також звикнути до нових умов;

  • взяти з собою якусь улюблену річ (іграшку, книгу);

  • зрешетою, у деяких таборах батькам можна приїжджати відвідувати дітей у будь-який день.

Не бійтеся виходити зі своєї «зони комфорту», ​​адже список «за дитячі табори» набагато цікавіший.


Користь і переваги дитячих таборів


Успішність маленької людини (особливо дітей у віці від 9 до 14 років) багато в чому буде визначатися умінням швидко адаптуватися до будь-яких умов і будувати соціальні зв'язки. Дитячі табори на канікули - відмінний спосіб проявити самостійність, розвинути почуття відповідальності, знайти справжніх друзів.

1. Дисципліна

Оскільки будь-який табір завжди живе за своїм суворим розпорядком, кожна хвилина часу дитини буде розписана: сон, харчування, зарядка, прибирання, заняття, ігри, дискотеки і т.д. А якщо це, наприклад, повноцінна літня зміна, то 21 дня досить для того, щоб виробити хороші звички, які можна буде потім підтримувати вдома. Наприклад, засинати і прокидатися, правильно харчуватися в потрібний час, робити зарядку, займатися спортом та ін.

2. Спілкування і досвід комунікації

Вам важко уявити свого тінейджера без соцмереж і мобільного телефону? А як щодо навичок налагоджувати спілкування вживу? У дитячому таборі діти вчаться не тільки спілкуватися, але й проживати один з одним на одній території: ділити шафки, тумбочки, кімнату.Таким чином, виховуються вміння знаходити компроміси і вирішувати спірні питання. Спільне проживання вчить ділитися, домовлятися, десь поступатися, а десь відстоювати свої права. За твердженням дитячих психологів, у новій обстановці навіть сором'язливі хлопчики і дівчатка розкриваються і починають проявляти здатності комунікації, які в звичному середовищі приховані.




3. Самостійність і відповідальність

Тут немає ні мами, ні бабусі, які зав'яжуть шнурки на черевиках, - усе потрібно робити самому. Прибирання ліжка, прання речей, порядок у шафці - той мінімум навичок самообслуговування, який доведеться освоїти. Отримуючи свободу від батьків на час зміни, діти набувають відповідальності, в тому числі, за свої вчинки і слова.



4. Оздоровлення

Відправляючи дитину в санаторно-оздоровчий табір поблизу моря, озер, річок, в гори або лісову зону (наприклад, табори в Карпатах), варто розраховувати на сприятливий вплив клімату на його здоров'я. Але в більшості таборів також пропонуються різні оздоровчі процедури, спортивні заходи, що тільки на користь вашій дитині. А відсутність телевізора і комп'ютерного монітора піде на користь зору.


5. Не дивуйтеся, якщо у дитини прокинуться нові таланти

В величезна кількість різних видів художньої самодіяльності та конкурсів задіюється весь загін. Хтось співає, хтось танцює, хтось малює або пише вірші й жарти ... Хто знає, може бути, після табору ваша дитина попросить записати його на курси шиття або роботехніки?




6. Цікавий відпочинок

Найголовніше - відпочинок з користю і задоволенням. Завжди можна підібрати профільний табір або тематичну зміну, де дитині буде цікаво: дитячі мовні табори, спортивні, комп'ютерні, наукові, творчі, танцювальні та ін.




Розлука з дитиною на час табірноїзміни - цілком виправдане захід для батьків, яке піклуються про особистісному розвитку дитини і його самостійності. Адже замість діти отримують цікавий і різносторонній відпочинок. Сумніви мам і тат відправляти дітей до літніх таборів розвіюються, коли бачать задоволені обличчя дітей після поїздки.


928 просмотров0 комментариев
bottom of page